Tolvskillingsoperan

Tolvskillingsoperan

Av Bertolt Brecht och Kurt Weil

Norrbottensteatern

Tolvskillingsoperan är en musikteater som är precis lika brinnande aktuell idag som då den skrevs.

Dess tema, de fattigas kamp, svek och hårda värld, är lika mycket en dåtid som det är vår nutid. Brechts tiggare i London, idag romer och utstötta på Sveriges gator som ingen vill se eller orkar ta ansvar för, de är vår tids Mackie Kniven, Jenny och Polly. De bär historien om kärlek, svek och drömmar om en lycklig framtid om det så är 1928 eller 2015. Det är hårt att stå utanför, att tillhöra ”dem” med små eller inga möjligheter att få samhällets hjälp och stöd för att förändra och förbättra sitt liv. Och där ingen sträcker ut en hjälpande hand är man sig själv närmast. Sådana förutsättningar formar en särskild slags människa. Det är i det sammanhanget som Tolvskillingsoperan utspelar sig.

De frågor och moraliska dilemman pjäsen tar upp är alltid relevanta. Därför spelar det ingen större roll om det utspelar sig i nutid eller dåtid. Jag har gjort en modern tolkning som ändå känns tidlös på något sätt.

Tolvskillingsoperan är skriven för stor orkester eller enbart piano. Norrbottensteaterns ensemble är reducerad och består av åtta skådespelare och en pianist. Mickie Kniven är också den enda rollfiguren som aldrig byter skepnad. De övriga skådespelarna växlar mellan sina huvudkaraktärer och att spela en prostituerad eller tjuv för att fylla de 20 rollerna.

”Martin Sundbom äger scenen och charmar publiken. Salongen är ett kafé vilket gör upplevelsen intim och välkomnande.” Piteå-tidningen

En berättelse om den samtid vi alla delar.”
”Har något väsentligt att säga oss idag!” Norrbottens-Kuriren

Manus: Bertolt Brecht Musik: Kurt Weill Översättning Jan Mark Kapellmästare/musiker: Tomas Isacsson Skådespelare: Martin Sundbom, Mats Pontén, Catherine Parment, Therése Lindberg, Pär Andersson, Nadia Hussein, Linda Wincent, Filip Tallhamn, Tomas Isacsson Regi: Hedvig Claesson  Scenografi: Mona Blombäck Kostym: Ina Andersson Skräddare Arvid Sandin Sömmerska Susanne Öhman Tillskärare Therese Nilsson Ljus: Marcus Hagman Belysningsmästare Peter Sandin, Marcus Hagman Mask Gemila Roberts Maskassistent Isabel Roberts  Ljud Åke Karlsson Ljudteknik Åke Karlsson, Urban Wirén Smed Nils Bäcklund Rekvisita Petter Karppanen Snickare Peter Tjernqvist Dekormålare/attributör Rickard Bristle Regiass/sufflös Karin Rönnbäck Säljare Annika Norman Producent: Hans Eriksson Foto: Marcus Hagman Teaterchef: Karin Enberg