Önskekonsert

Önskekonsert

Av Franz Xaver Kroetz

RiksDrama Riksteatern

Önskekonsert producerades ursprungligen på Riksteatern 2006. Den turnerade med mer än 60 föreställningar i landet och spelades i vardagsrum i tomma lägenheter.

2007 var den inbjuden att spela på NordWind Festivalen i Berlin.

2010 fick Siris Originella Teater överta scenografi och rekvisita.
Vi beslöt oss att ta den till Edinburgh Fringe Festival 2011 där den blev mycket väl mottagen. Den spelade även där 2012 med stor framgång och sedan tog vi den till London 2013.

FX Kroetz skrev pjäsen i början av 70-talet. Han ville belysa ämnet självmord eftersom det var tabubelagt i samhället under den här tiden. Det tystades ner och förekom ofta inte som officiell dödsorsak och detta förargade honom mycket och fick honom att skriva om det. Även om många av oss har vänner, familjemedlemmar eller bekanta som valt den utvägen, så är det ett ämne vi undviker att tala om.

Fröken Rasch kommer hem från arbetet en onsdag kväll. Hon gör sina vanliga hushållsbestyr: äter kvällsmat, kokar té, tvättar, diskar och lyssnar på radio. Det är hennes favoritprogram, Önskekonsert, i vilket människor önskar musik till sina nära och kära. Men vem älskar henne? Den här dagen verkar som en dag bland alla andra, med hushållsbestyr och vardagstristess, men den är annorlunda.

Den här dagen tar hennes liv slut.

”This is an absolute must-see. It really is that good. And it will remain in the memory for a very long time indeed.” Mike Fitzgerald, Fringe Review

”The result is haunting and the experience is unforgettable.” Olivia Lyth, ThreeWeeks Edinburgh

”En av årets bästa teaterhändelser.” Björn Gunnarsson, Helsingborgs Dagblad

”Aldrig har en ensamhet varit så befolkad, aldrig har den just därför utstrålat en så skrämmande tomhet. Cecilia Nilsson i rollen rör sig tätt inpå åskådarnas ansikten men kunde lika gärna ha befunnit sig isolerad på en tundra. Hennes mod att våga vara så utlämnande är lika imponerande som hennes förmåga att utestänga publikens närvaro. Önskekonsert är en unik teaterhändelse.” Nils Schwartz, Expressen

”Vi sitter så nära fröken Rasch. Vi kan sträcka ut handen och ta på hennes ensamhet, men gör det inte. Och därför tar 
hon sitt liv. Självmord är allas angelägenhet. Livet består till så stor del av andra, vår omgivning. Just därför är det så kongenialt att spela denna pjäs som vardagsrumsteater. Taket är golv åt någon annan. En meter på andra sidan väggen älskar och grälar medmänniskor – medan fröken Rasch dör.


” Lars Ring, SvD

”Kort sagt någonting så lyckligt som en pjäs som mildrar och belyser – om än kanske inte botar – såväl teaterns som människornas själsliga nöd. Ett verkligt konstverk.

” John Swedenmark, LO-tidningen

”Från ingenstans öppnar sig avgrunden och griper tag. Det är mäktigt och ledsamt på samma gång och Nilsson gör det så rysligt skickligt. Och utanför i kylan står tre stycken killar och vill in för att få Nilssons autograf, jag förstår dem.” Ann Enström, Västerbottens Kuriren

se vidare www.sirisoriginellateater.se

Manus: Franz Xaver Kroetz Översättning: Magnus Lindman Regi: Hedvig Claesson Fröken Rasch: Cecilia Nilsson Scenografi & kostym: Zofi Nilsson Mask: Janina Rolfart Ljus: Lena Bergstedt Scenmästare: Magnus Stage Lind Ingras Foto: Urban Jörén Producent: Anna Wilhelmsson Konstnärlig ledare: Lars Norén & Ulrika Josephsson