Biografi

HEDVIG CLAESSON – REGISSÖR

Har en Fil. mag. i film och teater från Stockholms Universitet och examen från Stockholms Filmskola. Hon har arbetat som regiassistent åt bl.a. Robert Wilson, Frank Castorf, Lars Norén och Thommy Berggren. Sedan 2005 arbetar hon som frilansregissör. Hennes regiuppdrag inkluderar bl.a. ”Järn” av Rona Munro (Stockholms Stadsteater), ”Jungfruleken” av Jean Genet (Riksteatern), ”The Widows” av J.C. Oates (Strindbergs Intima teater).

”Önskekonsert” av F.X. Kroetz gjorde hon 2006 för RiksDrama. Föreställningen togs senare över av Hedvig och skådespelerskan Cecilia Nilsson och har spelats utomlands, där kallad ”Request Programme”. Under 2011 och 2012 har den haft stora framgångar på Fringe Festivalen i Edinburgh, Skottland. Den ligger i topp i antalet 5-stjärniga recensioner, samt blev 2012 utvald som nr 2 på de engelska kritikernas topp 100 lista.

2012 gjorde Hedvig off-Broadway debut i New York med uppsättningen ”Act Before You Speak” på The Flea Theater, med Alexandra Zelman-Doring, Marie Godeau och Ana Milosavljevic. En ”Hamlet” utan ord, på 70 minuter med två kvinnor och en violinist.

www.theflea.org

www.throestheater.com

Hennes senaste uppsättningar 2020 är ”Pinsamheter” på teater Martin Mutter och ”Århundradets kärlekssaga” på Uppsala Stadsteater.

https://martinmutter.com/pinsamheter/

https://uppsalastadsteater.se/arhundradets-karlekssaga/

https://uppsalastadsteater.se/40-ar-har-gatt-och-kampen-for-att-fa-skapa-fortsatter/

https://uppsalastadsteater.se/att-se-processen-vaxa-fram/

Hedvig är tillsammans med Teater Tre med i forskningsprojektet Mapping – A map on the aesthetics of performing arts for early years – ett fyraårigt storskaligt scenkonstprojekt med stöd av Europeiska Kommissionens Creative Europe-program. Projektet har 18 medlemmar från 17 europeiska länder, och avslutas i december 2022. Teater Tre är med som den enda svenska medlemmen. Projektet Mapping är indelat i 4 grupper som undersöker olika delar av scenkonsten. Varje grupp har 4 medlemmar från olika länder och en forskare. Tillsammans med Toihaus Theatre (Salzburg, Österrike), Helios Helios Theater (Hamm, Tyskland) och Kolibri Theatre (Budapest, Ungern) är Teater Tre med i gruppen som utgår från ljud tillsammans med forskaren Katherine Morley. Inom ramen för Mapping kommer projektet under 2021 att ha premiär för en ny föreställning för barn mellan 1 och 3 år.

www.mapping-project.eu

Dessutom undervisar hon i skådespelarteknik samt devising. Hedvig har haft scenframställning i blocket ”Teater för en ung publik” på Teaterhögskolan i Luleå, undervisar i devising för dramatiker på Biskops Arnö och i skådespelarträning för operasångare och instrumentalister på Birkagården.

STIPENDIER

Helge Axelsson Johnsons stipendium 2021

Konstnärsnämnden projektbidrag 2017

Helge Axelsson Johnsons stipendium 2017

Stockholm stad kulturstipendium för 2017

Kulturfonden för Sverige och Finland vistelsebidrag 2014

Konstnärsnämnden internationellt kulturutbyte 2013

Kulturrådet mobilitetsbidrag internationell kulturverksamhet 2013

Stockholm Stad internationellt kulturstöd 2013

Kulturrådet internationellt mobilitetsbidrag 2012

Konstnärsnämnden resestipendium 2011

Konstnärsnämnden arbetsstipendium 2010

Konstnärsnämnden resestipendium 2009

Anders Sandrews Stiftelse stipendium för unga filmare 2003

FOTO: Linn Henriksson Strååt